Skolonizowani przez bakterie, czyli odbudowa mikrobiotyCzas czytania: 2 min

Monika Pytka, Mira Jankowska

2024-07-08
Skolonizowani przez bakterie, czyli odbudowa mikrobioty<span class="wtr-time-wrap after-title">Czas czytania: <span class="wtr-time-number">2</span> min </span>

„En jak nauka” to cykl rozmów z uczonymi, ekspertami w różnych dziedzinach, na tematy, które dotyczą świata nauki. Chcemy zrozumieć zasady i metody, którymi nauka się posługuje. Zderzamy się z wyzwaniami, jakie przed nią stają i zmaganiami uczonych, by jak najprecyzyjniej wyjaśnić i opisać rzeczywistość. Nie obywa się bez dyskusji o nowych odkryciach i uznanych teoriach, które być może wymagają weryfikacji. Szczególnym zainteresowaniem obdarzamy naukowe koncepcje, które starają się wyjaśnić pochodzenie Wszechświata i życia, w tym człowieka. Szukamy argumentów zarówno ZA, jak i PRZECIW nim. Sprawdzamy też, w jaki sposób nauki przyrodnicze i ścisłe oddziałują na kulturę i życie codzienne. A przede wszystkim mamy przyjemność wglądu w świat, do którego nie zawsze jest dostęp i spotkań z naukowcami, którzy są naszymi po nim przewodnikami.

 

W codziennej diecie warto zamienić kwas octowy na kwas mlekowy, którego więcej potrzebujemy w przewodzie pokarmowym i który nie będzie nam uszkadzał wątroby ani trzustki. Jest on dla człowieka znacznie bardziej prozdrowotny – tłumaczy dr inż. Monika Pytka, technolog żywności i żywienia człowieka, dietetyk i doktor nauk biologicznych o specjalności biochemia. Z panią doktor rozmawiamy o kolejnych bezcennych właściwościach bakterii fermentacji mlekowej dla zdrowia człowieka i zwierząt. Poruszamy też zagadnienie probiotyków, ich znaczenia dla kondycji człowieka oraz formy, w jakiej są dostarczane organizmowi. Okazuje się, że znacznie bardziej korzystne dla nas są te w kapsułkach, a nie w płynie. Tłumaczymy także różnicę między mikrobiotą a mikroflorą oraz wskazujemy na metodę liofilizacji probiotyków, stosowaną też w przechowywaniu żywności, zwłaszcza owoców i warzyw. Przy okazji poruszamy też wątek zachwytu nad strukturą DNA bakterii mlekowych, a robimy to w kontekście darwinowskiej teorii ewolucji. Do wysłuchania drugiej części rozmowy z dr inż. Moniką Pytką z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zaprasza Mira Jankowska.
 

Pozostałe podcasty z cyklu „En jak nauka” można znaleźć na stronie W Poszukiwaniu Projektu w zakładce Media oraz na naszym profilu na platformie Soundcloud. „EN jak… nauka”, bo warto wiedzieć i rozumieć więcej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *