Jak pozbyć się otyłości, czyli bakterie w walce z nadwagąCzas czytania: 2 min

Monika Pytka, Mira Jankowska

2024-08-05
Jak pozbyć się otyłości, czyli bakterie w walce z nadwagą<span class="wtr-time-wrap after-title">Czas czytania: <span class="wtr-time-number">2</span> min </span>

„En jak nauka” to cykl rozmów z uczonymi, ekspertami w różnych dziedzinach, na tematy, które dotyczą świata nauki. Chcemy zrozumieć zasady i metody, którymi nauka się posługuje. Zderzamy się z wyzwaniami, jakie przed nią stają i zmaganiami uczonych, by jak najprecyzyjniej wyjaśnić i opisać rzeczywistość. Nie obywa się bez dyskusji o nowych odkryciach i uznanych teoriach, które być może wymagają weryfikacji. Szczególnym zainteresowaniem obdarzamy naukowe koncepcje, które starają się wyjaśnić pochodzenie Wszechświata i życia, w tym człowieka. Szukamy argumentów zarówno ZA, jak i PRZECIW nim. Sprawdzamy też, w jaki sposób nauki przyrodnicze i ścisłe oddziałują na kulturę i życie codzienne. A przede wszystkim mamy przyjemność wglądu w świat, do którego nie zawsze jest dostęp i spotkań z naukowcami, którzy są naszymi po nim przewodnikami.

 

 

W wywiadzie-rzece z dr inż. Moniką Pytką powraca nieustannie wątek bakterii fermentacji mlekowej, które są niezbędne dla dobrego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wspominaliśmy, jak wielkie znaczenie mają dla codziennej diety a także dla płodności człowieka, są bowiem częścią naszej mikrobioty, a w przypadku kobiet znajdują się także w układzie rozrodczym. Tym razem poruszamy kwestie otyłości dzieci i dorosłych, która często jest skutkiem złego stylu odżywiania. Czasami rodzice nie zdają sobie sprawy, iż bakterie kwasu mlekowego należy w różnych produktach podawać już małym dzieciom. Przede wszystkim należy unikać cukru, który obecnie znajduje się prawie we wszystkich produktach żywieniowych. Dieta bowiem to nie tylko kwestia odchudzania, ale przede wszystkim taki sposób żywienia, aby naszym komórkom dostarczyć niezbędnych składników odżywczych. Można bowiem być otyłym, a niedożywionym.

Tę część rozmowy zaczynamy od rozwikłania tajemniczego skrótu UHT, który znajdujemy na części butelek, bądź pudełek z mlekiem. Czy takie mleko ma na nas korzystny wpływ, czy też nie? O tym w rozmowie z dr inż. Moniką Pytką, technologiem żywności i żywienia człowieka, dietetykiem i doktorem nauk biologicznych o specjalności biochemia i wykładowcą w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Zaprasza Mira Jankowska.

 

 

Pozostałe podcasty z cyklu „En jak nauka” można znaleźć na stronie W Poszukiwaniu Projektu w zakładce Media oraz na naszym profilu na platformie Soundcloud. „EN jak… nauka”, bo warto wiedzieć i rozumieć więcej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



Najnowsze wpisy

Najczęściej oglądane wpisy

Wybrane tagi